Poluzimski uspon na Kordeževu glavu, 17.04.2016.

Kordeževa glava (2077 m) najviši je vrh masiva Pece, najistočnijeg dijela Karavanki. Proteže se uz granicu Slovenije i Austrije koja prolazi samim vrhovima grebena. Naši ciljevi su Mala Peca (1731 m), Kordeževa glava ili Peca (2077 m), Končnikov vrh ili Kneip (2109 m) i Bistrička Špica ili Feistritzer Spitze (2113 m).

Mapa izleta, od parkirišča Jakobe preko Doma na Peci na Kordeževu glavu i Kneip (Končnikov vrh). Živa karta pespoti.si

Kordeževa glava manje je popularna planina, uglavnom zbog teže pristupačnosti automobilom. Da bi došli do Kordeževe glave morat ćete automobilom po autocestama i lokalnim cestama doći do Črne na Koroškem, a potom imate izbor neasfaltiranih i asfaltiranih cestica kroz mala planinska mjesta Mihelova žaga, Podpeca, Mitaik, Najbrž… itd. Pripremite se na dugu vožnju zavojitim i uskim ali dobro prohodnim šumskim makadamom do parkirišča Jakobe, od kojeg kreće staza do Doma na Peci (1665 m).

Od parkirišča Jakobe dobro obilježena planinarska staza vodi širokom šumskom cestom a potom šumskim putićem do Doma na Peci (1665 m) koji dosižemo nakon 40tak minuta hoda.

Dom na Peci (1665 m)
Dom na Peci (1665 m) velik je dom s 80 spavaćih mjesta. Izvana atraktivan, iznutra relativno moderan. (foto: adrijana)

Nakon kratke okrijepe nastavljamo stazom do Male Pece (1731) koja se nalazi neposredno pored doma, na 15tak minuta hoda.

Pogled na Malu Pecu (1731 m). foto: adrijana

S Male Pece  vidimo i naš cilj – Pecu, koja nam pokazuje svoju atraktivnu stjenovitu sjevernu stranu.

Fotografija Pece (2077 m)
Sjeverna strana Pece (2077 m) slikana iz podnožja Male Pece (1731 m). (slika: adrijana)

Neposredno nakon Male Pece dolazimo do raskršća Lahke i Zelo zahtevne staze, te se odlučujemo za zelo zahtevnu stazu obzirom da nema puno snijega a stijene su suhe. Staza je odlično obilježena, a uskoro dolazimo i na dobro postavljena osiguranja i atraktivne verrate koje nas vode uza samu stijenu.

Verrate na Pecu su odlično osigurane i zabavne i lagano ih prolazimo bez opreme unatoč jakom vjetru koji ponegdje rpijeti stabilnosti. Stijena je čvrsta ali na samim verratama ima poneka naznaka sipara, pa, moja preporuka:

 • ako planinarite s većom grupom, bilo bi dobro ponijeti barem kacige ili oprezno ići jedan po jedan.
 • ako niste vični verratama ili niste iskusni planinar, možda bolje ne ići zelo zahtevnom stazom na Pecu.
 • ako vam verrate nisu problem i uživate na njima, uživat ćete i na ovoj stazi!

Na verratama provodimo cca 30tak minuta, prolazimio ih brzo i s puno entuzijazma nakon zimske pauze. Evo nekoliko fotografija da dobijete osjećaj koliko je lijepo i zabavno gore!

Nakon cca sat i pol hoda zelo zahtevnom stazom dolazimo i na vrh Pece ili Kordeževe glave. Vrh je stjenovit, obilježen atraktivnim cepinčićem, pečatom i kutijom s bilježnicom obilaznice. Današnji dan nudi mutne poglede a nebo je prepuno oblaka zbog nadolazeće ciklone. Na vrhu nas dočekuje orkanski vjetar.

 

Vrh Kordeževe glave ili Peca, 2077 m. foto: adrijana

No, ništa ne može pomutiti naše zadovoljstvo usponom: osobito zbog toga što je ovo Gašetov prvi dvijetisućnjak! Senf, naš neslužbeni vodič prihvaća čast “krštenja” i daje Gašetu dva obligatorna udarca špagom po dupetu 🙂

“Krštenje” na prvom dvijetisućnjaku. foto: adrijana

S vrha Pece nastavljamo ka Končnikovu vrhu (2109 m). Do njega vodi hodačka (lagana) staza uglavnom prekrivena snijegom. Srećom, snijeg je dovoljno tvrd pa stazu prolazimo relativno lagano i brzi, te vrh dosežemo za 50 minuta. Za dolazak do vrha nekoliko puta prelazimo austrijsku granicu. Staza kojom se krećemo dio je Via Alpina i obilaznice Klagenfurther Weg.

Končnikov vrh je travnati, kupolasti vrh s prelijepim pogledom na austrijske ravnice i Kamniško – savinjske alpe.

Končnikov vrh ili Kneip (2109 m) pod snijegom. foto: adrijana

Na žalost, iako Končnikov vrh dosižemo relativno brzo, već je prošlo 15 sati i zbog dužine puta i vožnje do kuće nastavak puta je upitan. Iako do Feistritzer Spitzea vodi lagana hodačka staza po travnatoj strani grebena, procijenjujemo da će nam za put do vrha i nazad zbog snijega i jakog vjetra trebati minimalno dva sata. Iako je dio družine spreman prijeći put do vrha u kraćem vremenu, biramo ostati zajedno odustajemo od nastavka puta i dosizanja našeg poslijednjeg cilja – Bistričke Špice ili Feistritzer Spitze (2113 m).

 

U pozadini – Bistrička Špica ili Feistritzer Spitze (2113 m) s Končnikovog vrha. Na žalost, morat će čekati… vidimo se sljedeći put. foto: adrijana

Pozdravljamo se s lijepim austrijskim vrhom i vraćamo se istim putemte ponovno planinarimo na Pecu gdje kratko uživamo u pogledima.

Atraktivan pogled na Veliku Raduhu (lijevo) i Kamniško-savinjske alpe s Pece (2077 m). foto: adrijana

S Pece se vraćamo lahkom poti u dolinu, prvo do doma (60 min) a potom, nakon kratke okrijepe, do automobila na parkirišču Jakobe (40 min).

Itinerar izleta:

 • parkirišče Jakobe – Dom na Peci (1665 m): 40 min
 • Dom na Peci – Mala Peca (1731 m): 10 min
 • Mala Peca (1731 m) – Peca (2077 m): 1 h 15 min, zelo zahtevna pot
 • Peca (2077 m) – Končnikov vrh (2109 m): 50 min
 • Končnikov vrh (2109 m) – Peca (2077 m) : 50 min
 • Peca (2077 m) – Dom na Peci (1665 m): 60 min
 •  Dom na Peci (1665 m) – parkirišče Jakobe: 40 min

Kurioziteti:

 • na 15 min od Doma na peci nalazi se Matjaževa jama s kipom kralja Matjaža
 • u blizini nalazi se muzej rudnika cinka – turistički rudnik i muzej koji se može razgledavati.

Eto, ovo je opis našeg izleta na Kordeževu glavu!

Nadam se da će vam pomoći ako se spremate posjetiti ovu zanimljivu planinu, a možda vas je i potakao da to učinite. Jeste li bili na Kordeževoj glavi? Kako je prošao vaš izlet? Jeste li imali durgačije dojmove? Ostavite komentar!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s