Stol preko Radovljice (Žirovniška pot), 7.05.2016.

Stol (Hochstuhl) najviši je vrh Karavanki, visine 2236 m. Samim vrhom Stola prolazi slovensko-austrijska granica te planina ima “dva vrha” – austrijski, obilježen križem, i sovenski na kojem se nalazi kutija s pečatom i upisnom knjigom.

Vrh Stola, 2236 m. foto: adri
Vrh Stola, 2236 m. foto: adri

Stol je jedna od najpopularnijih slovenskih planina zbog relativne lakoće pristupa, osobito ljeti, ali i prelijepih razgleda prema Bledu i Bohinju, Julijskim Alpama te Austriji.

Na Stol vodi veliki broj staza, od nezahtijevnih hodačkih sa slovenske do “zelo zahtevnih” staza sa austrijske strane. Žirovniška pot, kojom se ovaj put odlučujemo ispeti na vrh kreće od Valvasorjeva doma (1181 m) u Žirovnici (pristup automobilom detaljno opisan ovdje).

Valvasorjev dom pot Stolom (1181 m)
Valvasorjev dom pot Stolom (1181 m)

Do doma se kreće od Poljana, šumskom planinarskom stazom bez razgleda koja dijelom ide po dobro održavanoj šumskoj cesti. Uspon traje cca 3 sata, a mi do doma dolazimo automobilom, kojim se može doći do pred sam dom koji ima parkiralište za goste. Dom je atraktivno izletište za lokalne planinare i izletnike, idealan za obitelji s djecom. U domu dobivamo informacije o stazi, te uputu da se držimo Žirovniške staze zbog opasnosti od lavina na Zabreškoj poti.

Neš uspon na Stol od Valvasorjeva doma (aktivna karta ovdje)
Naš uspon na Stol od Valvasorjeva doma (aktivna karta ovdje)

Od samog doma kreće šumska planinarska staza za Stol (cca 3 sata hoda). Nakon 15tak minuta hoda dolazimo do Žirovniške planine u kojoj je raskrižje puteva Žirovniške poti (2:30 h hoda) i Zabreške poti (3 h hoda).

DSCN9511
Raskrižje Žirovniške i Zabreške poti u Žirovniškoj planini

Zabreška pot manje je zahtijevna i nešto duža staza. Žirovniška pot je malo zahtijevnija hodačka staza koja dobrim dijelom vodi strmim usponom kroz šumu, a potom nastavlja livadnom i siparnom stazom do vrha. Mi na cca 1700 m nalazimo snijeg te naš uspon postaje zimski.

Triglav i "njegova žena", Rjavina, mrijeste se u magli promijenjivog subotnjeg vremena..
Triglav i “njegova žena”, Rjavina, mrijeste se u magli promijenjivog subotnjeg vremena..

Žirovniška staza prije završnog uspona na sam vrh Stola prolazi preko dugačkog žlijeba koji je ispunjen snijegom i na koji smo upozoreni zbog leda i lavina. Obzirom da smo putem vidjeli skijaše u žlijebu i na snijegu pronašli vidljivu, ugaženu stazu odlučujemo se za prijelazak žlijeba i direktan uspon (alternativa je uspon na Prešernovo kočo i prilaz preko Sedla Med Stoli).

Promišljanje prijelaza žlijeba pod Stolom
Promišljanje prijelaza žlijeba pod Stolom

Uspon na sam vrh uspijevamo ostvariti bez zimske opreme zahvaljujući prethodno progaženim “stopicama” na najvećoj strmini, no svakako je u zimskim uvijetima preporučljivo ponijeti dereze i cepin.

Sam vrh Stola (2236 m) dočekuje nas, nakon ukupno cca 3 sata hoda, u oblaku tuče. Austrijski vrh obilježen je križem, a slovenski vrh, nekoliko metara viši, ima pečat i kutiju s upisnom knjigom.

Dolazak na vrh Stola (2236 m)
Dolazak na vrh Stola (2236 m)

Nakon dužeg zadržavanja na vrhu spuštamo se na Sedlo med Stoli (2168 m) te nastavljamo ka Prešernovoj koči na Stolu koja je u ovo vrijeme zatvorena.

Vraćamo se na Žirovnišku pot i istom stazom vraćamo u dolinu. Spust je neugodan zbog skliskog snijega i, na nižim visinama, skliskog blatnjavog korijenja drveća te se za cca 2:30 h hoda spuštamo do Valvasorjeva doma.

Itinerar puta

Važne napomene

  • na zimski uspon potrebno je ponijeti zimsku opremu (dereze, cepin)
  • staza je hodački zahtijevnija te je poželjno ponijeti štapove, osobito radi dugog, strmog spusta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s