Gromovača Premužićevom stazom (Sj. Velebit) – 26.05.2016.

Gromovača (1676 m) najviši je vrh Rožanskih kukova, kamenitog labirinta vrhova Sjevernog Velebita.

Napomena: obzirom da se planinarski dom Zavižan i Gromovača nalaze unutar nacionalnog parka Sjeverni Velebit, računajte na plaćanje ulaznice – 25 kn uz predočenje planinarske iskaznice ili 45 kn bez iskaznice.

Do Rožanskih kukova odnosno vrha Gromovače dolazi se poznatom Premužićevom stazom koja kreće iz točke cca 20 min hoda od planinarskog doma na Zavižanu (1594 m). Sa senjske strane cesta do doma je dijelom asfaltirana a dijelom relativno dobro održavani makadam, uska i zavojita ali prohodna. Idete li vikendom ili praznikom, pripazite na autobuse.  Ispred doma nalazi se široko parkiralište za automobile i autobuse koje se nalazi na 10 min hoda do doma Zavižan.

Do Premužićeve staze dolazi se nakon cca 20 min hoda od doma makadamskom cestom kojom se nailazi na dobro označeni odvojak desno. Sama Premužićeva staza turistička je a ne planinarska staza koja ne zahtijeva nikakve hodačke sposobnosti niti je za nju potrebna ikakva posebna oprema. Stoga smo za ovu planinsku šetnju obuli tenisice i turistički prošetali do podnožja Gromovače, za što nam je trebalo 2 sata laganog hoda od doma na Zavižanu (službeno, potrebno je 2:45 sati hoda). Ovaj dio Premužićeve staze slovi kao najljepši,te nas cijelim putem prate pogledi na velebitske kamene vrleti i stjenovite špice. Staza je ujedno koncipirana kao poučna staza, pa putem iz mnogobrojnih panoa učimo o terenu i prirodi kroz koju prolazimo.


Do podnožja stijene Gromovače vodi kratka planinarska stazica (cca 10 min hoda), a stijena je lagani planinarski uspon pri kojem treba koristiti ruke i noge. Uspon na stijenu nije osiguran, ali je dovoljno lagan da nikakva osiguranja niti posebna oprema nisu potrebni, a doista je ekstremno kratak (cca 5 min).

Sam vrh Gromovače nudi prekrasan pogled prema obližnjim obroncima i vršcima Velebita i… pretpostavljam doista spektakularnu sliku Sjevernog Jadrana. Na žalost, nas nije psolužila sreća i mogli smo samo nazirati obrise sjevernojadranskog otočja kroz zamućenu atmosferu.

Na samom vrhu nalazi se pečat i kutija, ali bez upisne knjige.

S vrha Gromovače spuštamo se istom (jedinom) stazicom nazad na Premužićevu stazu i nastavljamo prateći stazu do Rossijevog skloništa (1580 m) koje dosižemo nakon dodatnih cca pola sata hoda. Sklonište je lijepo izrađena kamena kućica smještena ispod stijene Pasarićeva kuka, neopskrbljeno ali iznutra lijepo uređeno i dovoljno da posluži kao zaklon u slučaju nužde ili točka na kojoj se sigurno može provesti noć.

Rossijevo sklonište (1580 m)
Rossijevo sklonište (1580 m)

Ispred skloništa nalazi se livada na kojoj odmaramo i nakon kraće okrijepe vraćamo se nazad istim putem. Do doma na Zavižanu treba nam cca 3 sata obzirom da je jedan član grupe pošao na izlet s laganom ozlijedom noge koja se (ipak) malo uzbudila.

Između Rossijeva skloništa i uspona na Gromovaču nalazi se raskrižje staze za Mali Rajinec, kojom se može napraviti kružni povratak na dom na Zavižanu. Obzirom da nismo imali vremena, nismo napravili kružnu stazu pa ne mogu napisati detalje. No, u planu je, pa kad stignemo… 🙂

Na povratku, prije odlaska u planinarski dom na odmor i okrijepu, posjećujemo i vrh Veliku kosu (1622 m) koji se nalazi u neposrednoj blizini (cca 15 min hoda) od doma.

Moram priznati da sam, obzirom da sam u planinarenju uglavnom orijentirana na Alpe,manje senzibilizirana na ljepote i čudesnost Velebita kao “mitske hrvatke planine”. Ipak, stijene i prizori ovog dijela Premužićeve staze bili su vrijedni posjete. Sama staza je pak impresivno djelo ljudskih ruku i teško je ostati ravnofdušan zamišljajući koliko je zahtijevno bilo izgraditi ovakav turistički put u vrletima nepristupačnog velebita.

Hodogram izleta:

Kurioziteti:

  • Ulaz u nacionalni park Sjeverni Velebit plaća se 25 kn za planinare (uz predočenje iskaznice) i 45 kn za ostale
  • U podnožju Velike kose (1622 m), cca 10 min hoda od doma na Zavižanu nalazi se velebitski botanički vrt (obilazak uključen u ulaznicu parka)
  • Premužićeva staza turistička je staza kojom se može šetati i u “običnoj” obući te je nerijetko puna turista
  • Velebit je poznat po svojoj zmiji – poskoku. Gledajte pod noge…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s