Ratitovec – Alpe za svakoga (21.05.2017.)

“Dolgo travnato sleme”, planina Ratitovec je nastavak Spodnjih Bohinjskih gora i najjužniji dio Julijskih alpi. Niži dio je obučen u lijepu i prohodnu crnogoričnu i bukovu šumu, dok je sam greben travnat i dijelom stjenovit.

Glavni usponi (vrhovi) na Ratitovcu su Kosmati vrh (1644 m), Gladki vrh (1666 m),  Altemaver (1672 m, najviši vrh grebena) i Kremant (1658 m). U podnožju Gladkog vrha, na visini od 1642. m nalazi se lijepi (i jeftini!) planinarski dom, Krekova koča na Ratitovcu.

Svi usponi na Ratitovec su lagani i jednostavni, bez potrebe za penjanjem i bez verrata te su idealni za one kojima su Alpe novost, za planinare slabije fizičke kondicije i obitelji s manjom djecom.

Pristup

Do Ratitovca može se doći starom cestom od Ljubljane ka Škofjoj loki, od koje nastavljamo do mjesta Železniki. Na kraju Železnika dobro je obilježeno skretanje za mjesto Prteč do kojeg se dolazi odlično asfaltiranom, ali uskom i zavojitom planinskom cesticom. Od Ljubljane do Prteča potrebno je (starom cestom) oko 1 sat vožnje.

Železnik Prteč
Železnik – Prtovč, uska i zavojita ali odlično asfaltirana cestica

Planinarenje

U Prteču ostavljamo auto na velikom parkiralištu pored crkvice. U samom centru mjesta odvajaju se putevi do Krekove koče “preko Razora” (desno, teži put) i “preko povodna” (lijevo, lakši ali duži put).

Prtovč - točka polaska
Prtovč – točka polaska. Putokazi se nalaze kod stabla u centru mjesta

Krećemo putem “preko Razora” i za 50tak minuta žešćeg, napornijeg uspona stižemo na raskršće na Razoru, odakle krećemo ka Planini Klom i Kosmatom vrhu.

Za 10 min nailazimo na još jedno raskrižje staza (Planina Klom – Kosmati vrh Krekova koča), gdje nastavljamo za Kosmati vrh (1644 m) dosežemo za oko pola sata. Unatoč nazivu, vrh je travnat a s njega pucaju prekrasni pogledi kako na slovenske Alpe, tako i na slovensku ravnicu i Ljubljanu u daljini. Na vrhu se nalazi pečat.

Staza ka Kosmatom vrhu je mjestimice slabo obilježena.

Dijelom ide po makadamskoj cesti gdje treba, nakon još jednog putokaza, dobro gledati da se pronađe stablo s markacijom i ne ode predaleko cestom. Po lijepom vremenu ovo nije preveliki problem, obzirom da se vrh cijelo vrijeme vidi, no po magli bi bilo teže pronaći put kroz šumu. Osim toga, uspon je nezahtijevan.

S Kosmatog vrha se vraćamo do raskršća Planina Klom – Kosmati vrh Krekova koča  odakle nastavljamo u smjeru Krekove koče, preko Gladkog vrha (1666 m), malo strmijim ali nezahtijevnim usponom. Vrh dosižemo za oko 1 sat od Kosmatog vrha.

Gladki vrh ima prekrasne poglede na cijelu Sloveniju, a na njemu se nalazi sinjalni stolp s obilježenim poznatijim vidljivim vrhovima Alpa koji olakšava snalaženje u prelijepom pogledu. Na vrhu se nalazi i pečat, ali i kod za upis u novu digitalni planinarsku knjižicu planinc.si 🙂

Ispod samog Gladkog vrha,  na samo nekoliko minuta hoda nalazi se Krekova koča na Ratitovcu u kojoj kratko odmaramo. Koča je odlično opremljena, ima tekuću vodu, wc i tuš, odličnu kuhinju a i žičaru kojom se doprema opskrba iz doline te je zbog toga i vrlo jeftina!

34828690355_3960403440_b
Krekova koča na Ratitovcu (1642 m) sa strane Altemavera

Drugi greben

No, ne zadržavamo se dugo već od Koče nastavljamo na greben Altemavera (1672 m) koji dosižemo za 15tak minuta od doma, te vrh Kremant (1658 m) za još desetak minuta.Oba vrha imaju prekrasne poglede (i pečat).

Altemaver je naš 150. uspon na alpski vrh 🙂 Nije naš 150. alpski vrh, jer neke smo i ponavnjali (i 3… 4 puta), ali – 150 alpskih uspona nije loše za početnike 🙂

Obzirom da nam još nije dosta predivne šetnje grebenom, nastavljamo do kraja grebena gdje odmaramo u smrekovoj šumici s pogledom na Črnu prst i ostale Spodnje Bohinjske gore, a potom se vraćamo do doma (povratak traje oko 30 min).

Inače, ovo područje je bilo vrlo “aktivno” u vojnom djelovanju, te putem nailazimo na veliki broj interesantnih vojnih bunkera – u koje se može i zaviriti 🙂

Pogled iz Bunkera na Triglav
Pogled iz Bunkera na Triglav

Od Doma se spuštamo u dolinu, ovaj put “preko povodna”. Ovaj put je nešto manje strm, duži ali svakako ljepši i atraktivniji (bar u gornjem dijelu) od puta “preko Razora”. Gornji dio puta prate prekrasni pogledi i stijene, a donji je šetnja lijepom šumom. Inače ovdje se održava gorska utrka Tek na Ratitovec.

34696304971_ab52fb0564_b
Detalj spusta preko povodna

Od Doma do Prtovča treba nam oko sat i desetak minuta.

Hodogram izleta

Ukupno cca 4.5 h aktivnog hoda.

Kurioziteti

  • Staza do Kosmatog vrha slabije je obilježena i vodi kroz šumu, što može biti problem po lošem vremenu
  • “Planina” Klom je gorsko pastrisko selo (ovaj put ga nismo posjetili)
  • Ratitovec je stočarsko područje prošarano električnim i bodljikavim žicama prilagođenim prolasku planinara. Ipak, upozorite djecu.
  • Od Krekove koče na Ratitovcu polazi veći broj staza do okolnih mjesta i planina (više klikom na link).
Smjerno drvo
Atraktivno smjerno drvo

Sve fotke: adri

Komentiraj